"Ik mag zijn wie ik ben"

Just to be You

Hoogsensitiviteit is geen aandoening maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Bij een hoogsensitief persoon staan alle zintuigen open. Ze nemen de wereld buiten en in zichzelf intensief waar. Prikkels zoals licht, warmte, kou, geluid, geur, etc. komen ongefilterd binnen. Dit komt omdat het schakelcentrum van de hersenen, de thalamus, een verlaagde drempel heeft waardoor er meer prikkels binnenkomen. Hoogsensitieve personen merken dingen op die niet sensitieve personen ontgaan en hebben tijd tijd nodig om al die informatie diep te verwerken.

 

Hoogsensitief ben je voor het leven, het is aangeboren en verdwijnt ook niet. Je kunt je wel bewust worden van je hoogsensitiviteit en jouw 'handleiding' leren kennen. Als je rekening houdt met jouw hoogsensitieve behoeften hoef je als HSP geen last te hebben van hooggevoelige reacties. Dan wordt je hoogsensitiviteit jouw kracht, een talent.

 

De verwarring tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit

Sterke emotionele reacties zijn makkelijk waarneembaar. Het is veel moeilijker om te weten of dit door een eerder trauma is of door aangeboren hoogsensitiviteit. Elaine Aaron is een Amerikaanse onderzoekster die 20 jaar geleden het begrip HSP introduceerde, Highly Sensitive Person. In de initiële onderzoeken zat een negatieve vertekening omdat het vooral ging over HSP's die last hadden van hun hoogsensitiviteit. Hooggevoeligheid werd daardoor een intrinsiek kenmerk van HSP. Latere onderzoeken door Elke van Hoof hebben aangetoond dat hooggevoeligheid een mogelijk maar niet noodzakelijk gevolg van hoogsensitiviteit is. Je kunt ook hoogsensitief zijn zonder hooggevoelig te zijn.

 

Wil je als HSP meer rust in je leven? Ontdekken waar je talenten zitten en hier je kracht van maken? Grenzen kunnen aangeven? Meer energie? Keuzes kunnen maken waar je zelf achterstaat? Je ruimte in nemen?

 

Ik kan je helpen  het antwoord op deze vragen te vinden zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten en het gelukkige leven kunt lijden waar je recht op hebt en waarin je optimaal kunt functioneren.

 

Aarzel niet en maak direct een afspraak. Waarom zou je nog langer wachten, het gelukkige leven dat jij voor ogen hebt en de dingen die je bereiken wilt zijn dichterbij dan je nu misschien denkt.