"Ik mag zijn wie ik ben"

Just to be You

Kazimierz Dabrowski was een Poolse psycholoog, psychiater en arts. 

Hij is het best bekend voor zijn theorie over o.a. de overexcitabilities.
Als hoogbegaafde kan je één of meer van die overexcitabilities hebben. Deze kunnen een zegen of een vloek zijn. Het is belangrijk ze bij jezelf te herkennen en te weten wat ze inhouden. Zo kan je de kracht ervan ontdekken. Daarnaast kan je zo ook de valkuilen herkennen als je in 'overdrive' gaat.

Psychomotorisch
De psychomotirische overexcitability komt veel voor bij hoogbegaafden. Het wordt gekenmerkt door grote beweeglijkheid, grote behoefte aan actie, snel praten, impulsiviteit, lichamelijke onrust/friemelen, hyperactiviteit, minder slaap nodig hebben.
Kinderen krijgen nogal eens de diagnose ADHD, wat een verkeerde diagnose is. Hoewel ze erg actief kunnen zijn, zijn ze behoorlijk in staat tot gerichte concentratie, tenzij ze onvoldoende mentaal gestimuleerd worden.

Zintuigelijk
De zintuigelijke overexcitability kenmerkt zich door sterk genieten van en behoefte om zich uit te drukken in muziek, geluiden, beeldende kunst, kleur, vormen en taal. Sterke behoefte om aan te raken, te voelen en te ruiken. Mensen met een dominante zintuigelijke overexcitability kunnen ziek worden van de geur van bepaald voedsel. Het plezier dat ze hebben van de smaken en texturen van sommige voedingsmiddelen kan ervoor zorgen dat ze teveel eten. Ze hebben een hoge waardering voor esthetiek.

Intellectueel
Deze overexcitability wordt het meest herkend door begaafden en snelle denkers. Het wordt gekenmerkt door een grote intellectuele honger, interesse in morele vraagstukken, zoeken naar de waarheid en en sterk vermogen tot zelfreflectie. Een scherp observatievermogen, sterk geboeid worden door logica en een drang om complexe problemen te willen op lossen en diepgravende vragen te stellen.

Verbeelding
Deze overexcitability kenmerkt zich door snel denken en een enorme verbeeldingskracht hebben. Sterk vermogen tot en veelvuldig gebruik van gedetailleerde visualisaties die inventief en fantasievol zijn, veel metaforen gebruiken. Bij spanningen en verveling afleiding vinden in een fantasiewereld door weg te dromen of door overmatig grappen te maken om sociaal ongemak op te vangen.

Emotioneel
Deze overexcitability kenmerkt zich door extremen in emoties en reacties van zeer genuanceerd tot diepgaand en zeer heftig. Sterk rechtvaardigheidsgevoel en inlevingsvermogen. Grote compassie met anderen en het vermogen om intense relaties aan te gaan. Sterk en verfijnd gevoelsbewustzijn en sterke gevoelsherinneringen van ervaringen in het verleden.

Maak van je gevoeligheden je kracht
Kennis is het begin van alle wijsheid. Deze overexcitabilities zijn op zich hele unieke talenten als je er bewust van bent dat je ze hebt. Ze versterken een team enorm als je ze onder controle kan houden en gericht kan inzetten.

Ik kan je helpen om je weg te vinden en terug tot je kern te komen. Dat je jouw overexcitabilities kunt inzetten voor dat wat voor jou belangrijk is. Ze zullen een hele nieuwe kijk geven op je grote uitdagingen in het leven.